JUST NU: FRI FRAKT PÅ HELA SORTIMENTET!

  • Fri frakt på köp över 595 kr
  • Övriga ordrar 39 kr
  • 2-4 vardagars leveranstid

Rakning

Att raka av kroppsbehåring har en lång tradition och den moderna säkerhetsrakhyveln har en hundraårig historia. I dag rakar vi oss med både så kallad våt- och torrrakning. Rakapparaten som står för torrakningen är en modernare uppfinning och är idag ett växande alternativ till att raka sig med hyvel och rakmedel. Resultat blir inte lika nära, men bekvämligheten väger upp samtidigt som risken för att skära sig helt uteblir. Lär man sig att bemästra våtrakningen blir resultatet dock mycket bättre.

Här finner du allt du kan tänkas behöva inom klassisk våtrakning. Längst ned på sidan hittar du tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig att underlätta din rakning och göra den mer behaglig. Vi slår även hål på de vanligaste myterna om rakning och rakhyvlar.

Rakblad

Rakhyvlar

Rakborstar

Raktvål

Ställ och Förvaring

Produktkategori

Varumärken

Rakhyvel

Rakhyveln är en säkerhetshyvel framtagen för att på ett säkert sätt användas för att åstadkomma en nära rakning av hela kroppen. Rakhyvlar säljs i flera prisklasser och utformningar. De flesta rakhyvlarna är tillverkade i plast och gummi för ett stabilt och säkert grepp medan det finns hyvlar i mer exklusiva material för den som bryr sig om det estetiska. De vanliga plasthyvlarna tillverkas både med utbytbara blad, och som endagshyvlar som kastas efter en gångs användning.

Rakkniv

Rakning med rakkniv är det mer klassiska sättet att raka sig på men är idag en utdöende konst som bara ett fåtal bemästrar. Rakkniven är mycket vass och därför också ett mer riskfyllt verktyg för rakning, däremot ska den ge det bästa resultatet för den som lär sig att bemästra den. Rakknivar säljs både med och utan utbytbara blad.

Rakapparat

Rakapparaten är ett elektriskt alternativ till rakhyveln och finns i flera olika utformningar. Att använda rakapparat är ett smidigt sätt att raka sig och man når ett bra resultat snabbt. Dock är rakning med hyvel eller kniv alltid att föredra om man vill ha en nära och len rakning.

Rakmedel

För att minimera friktionen samt fukta och mjukgöra hårstråna använder man vid våtrakning olika medel. Det kan exempelvis vara rakgel, rakkräm, rakskum, raktvål eller rakolja. Det olika varianterna lämpar sig lite olika bra till olika skäggväxt och olika sorteras rakning. Det bästa är att själv testa de olika och se vilket som passar bäst, det kan vara mycket individuellt vilket man föredrar.

RAKTIPS

Det är viktigt att du alltid använder skarpa blad, en bra rakgel och att du står stabilt när du ska raka dig. Den vanligast orsaken till skärsår att att man haft för bråttom när man rakat sig, se därför till att alltid bara raka dig när du har tid med det.

Använd en bra rakgel

Rakgel tillsammans med en bra rakhyvel är det bästa sättet för att åstadkomma en jämn och slät rakning. Rakgelen gör det inte bara lättare för rakhyveln är att glida över huden, utan fuktar även hårstråna vilket gör dem lättare att skar av. Detta gör rakningen mer behaglig, och du minskar risken för irritation och skärsår.

Byt ut ditt rakblad när det börjar bli slött

Hur ofta bör man byta rakblad? Frågan är inte helt enkelt att besvara, tiden ett rakblad håller är högst individuellt och det bästa sättet är därför att själv känna av när man känner att rakbladet börjar bli slött och rakningen mindre behaglig. Rakhyvlar med utbytbara rakblad är att föredra då rakbladen dels är bättre, och de går att byta ut just när du känner att resultatet av rakningen börjar bli sämre.

Undvik skärsår

Oförsiktig rakning med blöta händer och ostabilt underlag gör att risken för att skära sig ökar. Använd alltid en rakhyvel med modernt, komfortabelt grepp så att du inte slinter. Undvik att raka dig i duschen om du upplever att underlaget är ostabilt, så gärna på en handduk i så fall. Raka alltid med jämna, vertikala drag istället för horisontella.

Förhindra rakbränna

”Rakbränna” är vad man kallar irriterad hud som uppstår vid rakning. Det bästa sättet för att undvika rakbränna är att alltid se till att raka sig med skarpa, vassa rakblad och att använda rakgel. Rakgelen gör att rakhyveln glider bättre mot huden och mjukar dessutom upp hårstråna vilket gör det lättare att skära av dem. Byt alltid ut rakhyveln, eller rakbladet, vid första tecken på slöhet, på så sätt förhindrar du att rakbränna uppstår. Du undviker också skärsår och andra obehag.

Använd ljummet vatten

Ska man använda hett, kallt eller ljummet vatten när man rakar sig? Svaret är faktiskt att ljummet är det bästa alternativet för att mjuka upp hårstråna och göra de lättare att skära av.

Kan jag låna min partners rakhyvel?

Det är faktiskt inte särskilt bra av hygieniska skäl. Är det så att din partners rakhyvel är skapad för andra ändamål än ditt eget är det av den anledningen inte heller bra. Kvinnor som rakar benen bör inte använda en rakhyvel anpassad för rakning av ansiktet. Rakhyveln blir snabbare slö då kvinnor rakar en större yta, vilket ökar risken för skärsår och rakbränna.

Raka i rätt riktning

Det bästa sättet att raka sig på är att försöka följa hårets växtriktning. Mäns ansiktsbehåring kan dock tendera att växa i olika riktningar, och för en nära och slät rakning kan man fördelaktligen när man rakat medhårs, även går över till att raka mothårs för att få en ännu närmare rakning.

MYTER OM RAKNING

”Rakning varje dag gör att håret blir tjockare, mörkare och att det växer snabbare”

Detta är en mycket vanlig myt. Hårväxten styrs av processer inne i kroppen, av dina gener och hormoner, och påverkas inte av hur ofta du rakar dig. Det har bedrivits omfattande forskning på det här området och inga tecken har synts på att det skulle ligga någon som helst sanning bakom påståendet. Dock kan man uppleva att håret växer snabbare och ser mörkare och tjockare ut. Det beror troligen på att de trubbiga ändarna som blir kvar vid rakningen kan verka tjocka och mörka, låter man dock håret växa kommer det att återta sitt tidigare utseende.

”Rakar jag samma område flera gånger blir resultatet bättre.”

Du får nödvändigtvis inte en närmare rakning av att raka samma ställe flera gånger. Däremot blir huden väldigt snabbt irriterad. Det är viktigt att använda skarpa rakblad och en bra rakgel som mjukar upp hårstråna innan rakningen. Det är det som avgör om rakningen blir nära och huden len.

"Raka dig alltid dagen innan du vill se fin ut, inte samma dag."

Har du stora problem med irriterad hud efter rakning kan lösningen vara att raka sig en dag i förväg. Det som avgör om huden blir irriterad är dock rakbladet och vilken rakgel du använder. Det är viktigt att alltid använda ett skarpt rakblad och en bra gel som mjukar upp hårståna. Gör du det ska du inte behöva raka dig i förväg om du vill bli fin. Bra rakblad och en bra rakgel är det bästa skyddet mot irriterad hud.

"Rakning gör att solbrännan försvinner fortare"

Det går inte att raka bort solbrännan. Däremot kan en regelbunden rakning svepa bort torr och gammal hud och på så sätt istället framhäva din bränna. En hud fri från hårstrån gör även det att solbrännan framhävs.

"Ett nytt rakblad orsakar fler skär- och brännsår än ett som redan är använt"

Det är precis tvärt om. Ett nytt skarpt rakblad leder till en enklare och mer komforttabel rakning. Bladet skär lättare av hårstråna och du blir mindre irriterad och undviker både skärsår och rakbränna.

"Rakning gör att huden blir torr och flagnar"

Rakningen är faktiskt bra för huden. Rakhyveln kan avlägsna gammal och torr hud och på så sätt göra huden friskare och ge den ett hälsosammare utseende. Har du problem med torr och flagande hud beror det troligen inte på rakningen. Var dock noga med att använda en rakgel och att bara raka dig med skarpa rakblad. Det kan också hjälpa att alltid smörja in huden med fuktgivande creme efter att du rakat dig.

Populära produkter i underkategorierna

Produkten har blivit tillagd i varukorgen